divendres, 8 de juny del 2012

ELS ANOMALS MAMIFERS:EL LLOP
El llop (Canis lupus) és un mamífer de l'ordre dels carnívors. El ca (Canis lupus familiaris) és descendent del llop, i se'l considera una subespècie de llop, les diferències més rellevants entre uns i altres són (en el cas del llop) les orelles un poc més dretes, el morro més punxarrut, una mandíbula molt forta i urpes més llargues, tot i que, com que existeix una gran varietat de llops i, sobretot, de races de gossos, es difícil matitzar-ne les diferències. Els gossos més semblants als llops són els de tipus spitz (com els Huskies, els Akita o els Alaska, per exemple) i algunes races de gossos de pastor (com el Gos de pastor alemany), per altra banda races com el Chihuahua o el Bulldog s'hi assemblen ben poc.



dimarts, 5 de juny del 2012

ALS ANIMALS MAMIFERS:EL GOS


El gos, ca, cus o cutxo (Canis lupus familiaris) és un mamífer domèstic de la família dels cànids. Les proves arqueològiques demostren que el gos ha estat en convivència propera amb els humans des de fa com a mínim 9.000 anys, però possiblement des de fa 14.000 anys. Les proves fòssils demostren que els avantpassats dels gossos moderns ja estaven associats amb els humans fa 100.000 anys.
N'hi ha aproximadament 800 races (més que qualsevol altre animal) que varien significativament en dimensions, fisonomia i temperament i que presenten una gran varietat de colors i de tipus de pèl diferents segons la raça de gos. Tenen una gran relació amb els humans, servint d'animals de companyia, d'animals de guàrdia, de gossos de caça, de gossos d'aigua, de gossos llebrers, de gossos pigall, de gossos pastors o de gossos bovers, per exemple.



ELS ANIMALS MAMIFERS: EL CAVALL




El cavall (Equus caballus) és un mamífer ungulat (dotat de peülles), una subespècie d'una de les set espècies vivents de la família dels èquids. El cavall ha evolucionat al llarg dels últims 55-45 milions d'anys, des d'una petita criatura amb diversos dits, fins al gran animal d'un únic dit d'avui en dia. Els humans començaren a domesticar els cavalls vers el 3700 aCi es creu que la seva domesticació ja era estesa el 3000 aC; l'any 2000 aC, l'ús de cavalls domesticats ja s'havia estès pel continent eurasiàtic. Tot i que la majoria de cavalls d'avui en dia estan domesticats i hi ha moltes races de cavall, encara hi ha poblacions amenaçades de cavall de Przewalski, l'únic cavall salvatge autèntic que queda, així com cavalls feral, més comuns, que viuen en llibertat però descendeixen d'avantpassats domesticats.